Scheidsrechters maken minder bezwaar.

Emmen – Scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) had een goed bezochte themabijeenkomst over rapportage en bezwaarschriften in het clubhuis “De Meerfluit”. Albert Schrik van de KNVB- Noord commissie bezwaar en rapportage nam de scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, rapporteurs en commissie leden mee over de uitleg van rapportage en bezwaarschriften.

Rapportage

Scheidsrechters en assistenten die willen promoveren naar een hogere klasse worden gerapporteerd. In het verleden werd er gerapporteerd op 24 competenties, erg veel en bijna niet te doen voor een rapporteur. Tegenwoordig wordt er gerapporteerd op 8 competenties met 5 beoordelingen: excellent, zeer goed, op goede wijze wat verwacht mag worden van een scheidsrechters/assistent, acceptabel en beneden verwachting. Hieruit komt een score en ontstaat er een ranking van scheidsrechters en assistenten.  Schrik vindt 3 tot 4 rapporten per seizoen wel erg weinig om tot een ranglijst te komen en ziet dit graag anders.

Kwaliteit.

Schrik vindt de kwaliteit van de rapporten veel beter geworden is. Voordat het rapport wordt verzonden naar de scheidsrechter/assistent wordt deze beoordeelt door de kwaliteitscommissie. Zij kijken als het rapport voldoet aan de eisen, duidelijke omschrijving de situaties die de rapporteur vermeld. Ook naar de uitleg van de spelregels wordt streng gekeken. Het aantal bezwaarschriften is de afgelopen jaar sterk afgenomen. In het seizoen 2015-2016 waren er 39 bezwaarschriften waarvan er 22 geseponeerd zijn. Seizoen 2016-2017 waren er 28 bezwaarschriften waarvan er maar 4 van geseponeerd zijn. In het huidige seizoen zijn er 6 bezwaarschriften waarvan er 1 is geseponeerd.

Bezwaren.

Is de gerapporteerde scheidsrechter, assistent het niet eens met de beoordeling van de rapporteur kan hij/zij bezwaar indienen. Het rapport komt dan in de commissie van 3 leden. Zij lezen het rapport afzonderlijk. Elk lid geeft afzonderlijk van elkaar een reactie. Zij handhaven het rapport, passen het aan of seponeren het rapport. Er wordt vooral gelet op de inhoud van het rapport. Bij een interpretatie over wel rood of geel in een spelsituatie wordt de rapporteur bijna altijd gelijk gesteld. Met rapporten uit de praktijk werden situaties besproken door Schrik.

Onderwerp: 
Zichtbaarheid: 
Openbaar