Interview met?

Keiharde werker, doelgericht, doorzetter en het vermogen om mensen te binden en enthousiast te maken! Een bruggenbouwer pursang.

Deze kernwoorden zouden niet misstaan op de CV van Minne Modderman.

Vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd moest de inwoner van Joure onlangs afscheid nemen als coach van scheidsrechters Betaald Voetbal en als Referee Liaison Officer bij Internationale voetbalwedstrijden. Bij het Betaald Voetbal bestaat de grens van 70 jaar nog steeds.

‘Na meer dan 20 jaar als resp. Waarnemer en Coach van scheidsrechter Betaald Voetbal te hebben gefungeerd had ik daar geen moeite mee. Voor mij geen uitzondering’, zegt de Friese scheidsrechtersman in hart en nieren.

Toen Minne Modderman in 2013 na 28 jaar afscheid nam als bestuurder van de KNVB district Noord, waarvan de eerste 10 jaar voor de Friesche Voetbalbond, met hoofdzakelijk in al die 28 jaar de portefeuille scheidsrechter zaken luidde een kop boven een regionale krant: “ dat het voetbal nog niet van Minne Modderman af was.” Hij bleef zich in tal van functies inzetten voor de arbitrage.

Door de jaren heen mocht ik talloze scheidsrechters coachen. Aan een aantal van hen denk ik met extra plezier terug, ik noem: Rene Temmink, Eric Braamhaar, Ben Haverkort, Jochem Kamphuis en recentelijk Dennis Higler maar daarnaast ook vele anderen.

Ook de huidige Internationale Assistent Scheidsrechters als Erwin Zeinstra, Hessel Steegstra en Mario Diks coachte ik als scheidsrechter voordat zij overstapten naar het Assistentschap.

De Italiaanse scheidsrechter Rizoli en de Engelsman Clattenburg (allebei een WK finale) en vele anderen mocht ik begeleiden tijdens wedstrijden in Champions- en Europe League.

Terugkerend naar de kop van het artikel ook in de toekomst is het voetbal nog niet van mij af.

Ik ben waarnemer scheidsrechters bij de 2e divisie, 3e divisies en de hoofdklassen m.b.t. scheidsrechters van het Talent Traject Betaald Voetbal en scheidsrechters ingedeeld in de A-/B-categorie Amateur Voetbal, kortom de zaterdag en zondag zijn overwegend gevuld met het bezoeken van wedstrijden en dan specifiek van de scheidsrechter.

Tevens ben ik betrokken, samen met Rene Mijderwijk en Jan van Mierlo, bij het ontwikkelen van coach cursussen arbitrage Betaald Voetbal.

Voor de KNVB ben ik ambassadeur van de gemeente Sud-West Fryslan. Verder fungeer ik als secretaris voor de vereniging van gedecoreerden KNVB Noord (VGKN), een vereniging opgericht in 2017 die inmiddels 165 leden telt.

Buiten het voetbal ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht van Sport Fryslan en bestuurder van de VVV de Fryske Marren en lid van de fusiestuurgroep Waterland Friesland.

Bij mijn afscheid gaf Dick van Egmond aan dat naarstig was gekeken naar een onderscheiding maar dat ik al hoogste onderscheidingen reeds bezat. Dat klopt ik ben namelijk in 2013 benoemd tot Bondsridder van de KNVB en door zijne majesteit tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast bezit ik nog een aantal onderscheidingen o.a. lid van Verdienste van de COVS Heerenveen e.o.

Tot slot het voetbal en dan  met name de arbitrage heeft mij door de jaren heen veel gebracht en ik heb mijn taken altijd met het grootste plezier vervuld en zal dat ook in de toekomst blijven doen.