KNVB-scheidsrechter Nick Schulte (27)……

…….staat dichtbij de spelers van Schoonebeek. ‘Ik kan de kleedkamerhumor en de derde helft nog niet missen’

Als voetbalscheidsrechter is Nick Schulte binnen de lijnen een eenling, maar als vlaggenist van zondagderdeklasser Schoonebeek maakt hij onderdeel uit van het team. Dat is iets wat de 27-jarige leidsman uit Schoonebeek, actief in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal, bepaald nog niet kan missen. ,,Ik kan genieten van de kleedkamerhumor en de derde helft.”

Zware kruisbandblessures

Schulte zag zijn voetballoopbaan bij Schoonebeek door twee achtereenvolgende kruisbandblessures in de kiem gesmoord worden. De tweebenige speler maakte als rechts- en linksback vier seizoenen deel uit van de hoofdmacht.

,,De twee zware blessures hebben me lange tijd aan de kant gehouden. Uiteindelijk heb ik het besluit moeten nemen om te stoppen. Gelukkig kon ik het fluiten weer oppakken en bij Schoonebeek begin ik al weer aan mijn vierde seizoen als vlaggenist.”

Hechte vriendengroep

Deel blijven uitmaken van het groepsproces en van de kleedkamer waar alles wordt besproken, dat is voor Schulte de reden om die rol stevig vast te houden. ,,Een beetje dollen en vooral heel veel lol hebben als team. Ik geniet als ik zie hoe een groep met elkaar optrekt en samensmelt tot een hechte vriendengroep, waar negentig minuten wordt geknokt voor een resultaat. Maar waar het ongeacht de uitslag ook buiten het veld altijd gezellig is.”

Vol ambitie

Schulte geldt als een talentvolle scheidsrechter. Meer dan tien jaar geleden volgde hij met zijn vader de scheidsrechtercursus. De rol van leidsman zit de nuchtere Drent als gegoten. Inmiddels fluit Schulte wedstrijden in de tweede klasse en hij heeft een hoger doel voor ogen: de vierde divisie is de stip aan de horizon.

,,Ik ben al trots op wat ik inmiddels heb weten te behalen. Ik fluit mooie wedstrijden met de nodige spanning. Waar mijn lat ligt is uiteraard lastig te voorspellen. Voor mij is het eerste doel om promotie te maken naar de eerste klasse en vanuit deze groep hopelijk een keer een uitstapje te mogen maken naar de vierde divisie.”

Voldoening

Voldoening haalt Schulte – in het dagelijks leven senior elektromonteur bij afvalcentrale Attero in Wijster – uit het contact met spelers. Als voetballer weet hij wat er leeft in de harten van spelers.

„Ik vind dat een scheidsrechter voor spelers en publiek eigenlijk onzichtbaar moet zijn, maar in het veld wel een goed contact met de spelers moet kunnen onderhouden. Je moet een keer een dolletje met spelers maken en ze op de juiste momenten corrigeren als dat nodig is. Inlevingsvermogen is een cruciale eigenschap.”

Emoties

Complimenten van beide teams vormen na afloop de mooiste bekroning, maar Schulte noemt dit ook direct de grootste uitdaging van het vak. ,,Het gedrag van spelers is nog altijd tanende en het blijft kennelijk lastig om emoties onder controle te houden. Ook in het amateurvoetbal merk ik dat er vaak op negatieve manier richting de scheidsrechters gesproken wordt. In het betaalde voetbal geven ze helaas een slecht voorbeeld.”

Bron: Dagblad van het Noorden. Voor abonnement: Link

Comments are closed.