Jeroen Manschot opent seizoen scheidsrechtersvereniging HZOD

Emmen / regio – Voorafgaande aan de start van het nieuwe voetbalseizoen heeft topscheidsrechter Jeroen Manschot op maandag 29 augustus a.s. een lezing gegeven bij de scheidsrechtersvereniging COCS HZO Drenthe. 

Eindelijk was het dan zover, de aftrap van het nieuwe seizoen van de COVS HZO Drenthe. Op maandag 29 augustus heeft niemand minder dan professioneel scheidsrechter Jeroen Manschot een lezing mogen verzorgen onder toeziend oog van een goed gevuld clubhuis.
Na de opening van voorzitter Johan Wenting begon Jeroen Manschot veel enthousiasme over de eerste wedstrijden in het betaald voetbal. Jeroen is in 1999 begonnen met het fluiten van wedstrijden. Dit ging gepaard met pieken en dalen.
Op 31 augustus 2012 heeft de leidsman uit Houten zijn debuut mogen maken in het betaalde voetbal. De wedstrijd tussen FC Dordrecht en SC Veendam eindigde in een 2-1 overwinning voor de thuisploeg. Enkele jaren later was daar het debuut in de eredivisie. Op 16 februari was de onderlinge strijd tussen Cambuur Leeuwarden en PEC Zwolle, die met 3-1 in het voordeel van Cambuur Leeuwarden werd beslist.

Ook gaf Jeroen een kijkje in het dagelijks leven. Hierbij gaf hij aan dat fitheid ontzettend belangrijk is, blijkend uit het trainingsschema dat hij ten toon spreidde. Ook werd de nadruk gelegd op het mentale gedeelte en de voorbereiding op de wedstrijd.

Met trots werd verteld over de internationale ervaringen als Video Assistent Referee (VAR) zijnde en hoe dat in zijn werk gaat. Het ondersteunen van de scheidsrechter gebeurd middels een scheidsrechters uit het betaald voetbal, een assistent scheidsrechter en een operator. Ieder met een eigen taak waarbij wedstrijdbepalende situaties worden beoordeeld. Te denken valt aan rode kaarten, buitenspel en doelpunten. Bij laatstgenoemde wordt er bijvoorbeeld altijd gekeken of er geen overtreding aan een doelpunt vooraf gaat. Aan de hand van beelden werden beslissingen uitgelegd en verduidelijkt.

Tot slot werden die nieuwe spelregels toegelicht omtrent buitenspel. Dat het niet voor iedereen even duidelijk was bleek wel uit de soms pittige discussies die ontstonden. Echter werd door midden van beeldmateriaal gauw duidelijk wat er bedoeld werd en stonden alle neuzen weer dezelfde kant op.

Na het dankwoord van Jeroen was het nog lang gezellig in clubhuis De Meerfluit.

Veel belangstelling
Bedankt voor je gepassioneerde uitleg over spelregel wijzigingen en uitleg over de VAR.

Comments are closed.