Leerlingen in Beilen gaan ‘fluitend’ naar de top

Beilen / regio – Liefst 23 leerlingen van Volta  Beilen zijn dinsdag geslaagd voor hun scheidsrechter diploma.

Geen schooldag, maar een dag op het voetbalveld in het teken van de voetbalarbitrage. Een prachtig samenwerkingsverband tussen de scheidsrechterscommissies van vv. Beilen en Fit Boys, de clubs uit de gemeente Midden-Drenthe én de scholengemeenschap uit Beilen.

De cursus werd gegeven door docent Edgar Voortman van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD). In de ochtend kregen de leerlingen in de kantine van Fit Boys en v.v. Beilen instructie over de theoretische aspecten van de voetbalarbitrage. In de middag moesten de arbiters in de dop de theorie toepassen tijdens hun praktijkexamen. Verschillende wedstrijdjes van de jongste voetbaljeugd van Beilen en Fit Boys vonden plaats onder leiding van de 23 cursisten.

‘Iets teruggeven aan de maatschappij’

Robert Beute, docent Lichamelijke Opvoeding van Volta Beilen, is uitermate te spreken over het initiatief. “Wij willen de leerlingen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen op een gebied waarin zij veel plezier beleven. Door de cursus te volgen kunnen zij een scheidsrechters-certificaat halen en op een leuke manier iets teruggeven aan de maatschappij door wedstrijden te gaan fluiten. Leerlingen leren daarnaast bepaalde vaardigheden als communiceren, houding, voorbereiden en leidinggeven.'” Sinds 2011 worden de cursussen voor de scholieren al georganiseerd en zijn er dankzij deze opzet inmiddels al ruim 300 scheidsrechters geslaagd.

Certificaat

Aan het eind van de middag ontvingen alle 23 deelnemers hun certificaat. Vanaf nu mogen de enthousiaste arbiters wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. Gezien het succes krijgt het project in het voorjaar van 2022 een vervolg.

De gemeente Midden-Drenthe is 23 enthousiaste voetbalscheidsrechters rijker.

Comments are closed.