HZOD en clubs zetten scheidsrechters tijdens themadag op 18oktober a.s. flink in het zonnetje

van links naar rechts
Joop Brussen, Edgar Voortman (HZOD-docent), Theo Hein (HZOD-voorzitter), Bert Nijenbanning (vv Raptim)

Coevorden/ regio – In nauwe samenwerking met de scheidsrechtersvereniging HZOD organiseren de Coevorden voetbalclubs op maandag 18oktober a.s. een speciale Scheidsrechter dag. Deze themadag staat onder leiding van betaald voetbalscheidsrechter Rob Dieperink en HZOD-docent Edgar Voortman.

Met de scheidsrechter dag willen de organisatoren waardering uitspreken voor het werk van de clubarbiters, maar ook nieuwe fluitisten aan zich binden. Dieperink en Voortman zullen de deelnemers enthousiasmeren en fijne kneepjes van het scheidsrechter vak leren. Ze maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten.

De aanwezigheid van een scheidsrechter wordt volgens HZOD-voorzitter Theo Hein vaak voor kennisgeving aangenomen. “Toch zijn ze net zo belangrijk en onmisbaar als alle andere deelnemers aan een wedstrijd. Daarom is de extra aandacht ook uitermate belangrijk. Waardering en een goede opleiding geeft de scheidsrechter de energie om er ook de volgende keer weer te staan en er samen met de voetballers er een mooi seizoen van te maken. Dat is ons heel veel waard.’ Steeds meer verenigingen zien de meerwaarde van goede verenigingsscheidsrechters. Ze dragen immers bij aan een sportief en eerlijk spelverloop.

‘Het is belangrijk dat we de inzet van scheidsrechters waarderen’

Opleiding is belangrijk, maar alles valt of staat met een gedegen en positieve manier van begeleiden. Clubs en scheidsrechter organisatie zijn drukdoende op het terrein van voetbalarbitrage te adviseren en te ondersteunen. “Een dankbare taak, want aan de basis beschikken we over een groot potentieel Alleen is het de kunst om het talent aan te boren en te binden. Onze insteek is om de voetbalclubs te helpen bij het werven, opleiden en coachen. Met als resultaat het behoud van gemotiveerde clubscheidsrechters. Op 18 oktober willen we dat met een themadag nog een extra onder de aandacht brengen”, aldus de HZOD.

Volop aandacht voor de arbitrage krijgt ook vorm in de Week van de Scheidsrechter, die zal plaatsvinden van 25 september tot en met 3oktober. Ook de HZOD speelt hier uiteraard op in. “Want, ook al zou het eigenlijk heel normaal moeten zijn dat alle voetballers de inzet van scheidsrechters waarderen, een beetje extra aandacht voor wat zij allemaal voor hun sport doen is nog steeds op zijn plaats. Bovendien helpt de Week van de Scheidsrechter om deze mooie vrijwilligerstaak in de spotlight te zetten en, daar waar het aantal officials aan de lage kant is, nieuwe mensen enthousiast te maken voor deze belangrijke functie van scheidsrechter.”

Comments are closed.