“Belangrijk dat kinderen elkaar leren aanspreken op houding en gedrag”

Tijdens de eerste kennissessie voor kinderen van de basisschool in sporthal Angelslo stond leidinggeven en omgaan met regels centraal

Emmen – “De baas zijn op het voetbalveld.” Dat thema stond afgelopen week centraal tijdens de eerste kennissessie Leren leidinggeven en omgaan met regels. In sporthal Angelslo kregen kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar van de basisscholen uit Emmen Oost een interactief programma voorgeschoteld.

Het is een initiatief van de Buurtsportcoaches Emmen Oost, Schoolmaatschappelijk Werk en de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD).

Aanspreken op gedrag

Lisanne Coelingh van Schoolmaatschappelijk Werk (Sedna) is positief gestemd. “Deze activiteit is voor alle kinderen zeer zinvol. Of je nu een aanwezig typje bent of heel stil, dat maakt hier niet uit. Door middel van voetbal leren de kinderen leidinggeven en omgaan met regels. De kinderen leren hier de kneepjes van het scheidsrechter zijn. Ze leren weerstand te herkennen, te voorkomen en er mee om te gaan, maar ook elkaar aanspreken op houding en gedrag. Niet geheel onbelangrijk in het huidige voetbal en daarbuiten.”

Ontspannen sfeer

Edgar Voortman, docent van de HZOD, is ook enthousiast over dit voor ons land unieke project. “De kinderen krijgen de kans om te ontdekken hoe om te gaan met regels en krijgen vaardigheden aangereikt om leiding te geven. Elke reactie op een beslissing van de scheidsrechter, hoe gering ook, roept een bepaalde reactie op. Een lastige speler aanspreken op zijn gedrag vergt de nodige tact.  Zorg altijd voor een ontspannen sfeer”, zo adviseerde Voortman.

Profijt

Buurtsportcoach Monique Bruins noemt de cursus zeer waardevol. “We kunnen met dit project iets aanbieden waar kinderen in de toekomst profijt van hebben. We zetten voetbal in als middel, maar is niet perse het doel. Dat ze tegelijk leren om scheidsrechter te zijn is natuurlijk een mooie win-win situatie.”

Ze vervolgt: “Dat de kinderen er persoonlijk van groeien was goed te zien. Kinderen die van nature extrovert zijn en druk overkomen, hebben door de persoonlijke benadering al geleerd hoe ze houding en gedrag kunnen aanpassen om wat rustiger over te komen. Kinderen die juist wat terughoudend zijn kruipen met een scheidsrechtersfluitje helemaal uit hun schulp. Ze voelen zich gehoord en zien dat andere kinderen ook echt naar hun luisteren. Een mooi en belangrijk resultaat van dit unieke project.”

Na afloop kregen de kinderen een goodiebag van M&Gezond met daarin onder meer een certificaat en een formulier waarop de kinderen zelf hebben aangegeven wat ze deze middag hebben geleerd.

Bij voldoende belangstelling zal het initiatief na de zomervakantie een vervolg krijgen. Tijdens iedere sessie is er plaats voor maximaal 30 kinderen.

Comments are closed.