8 Jubilarissen gehuldigd.

vlnr: Harrie Kuipers, Jan Hidding, Gradus Lippold, Hennie Heijne, Willem Wiegers, Wethouder René van der Weide, Bert Deen en Albert Frijlink.
foto; Ab Jagersma

Gradus Lippold 25 jaar.

Gradus Lippold nam in december 2018 na een indrukwekkende staat van dienst afscheid als voetbalscheidsrechter van de KNVB.

Met zijn opgebouwde routine kwam de zeventiger in zijn lange loopbaan nooit in de problemen. Ook tijdens zijn afscheidswedstrijd op Erica – eind 2018 – gaf de ervaren leidsman blijk van zijn kennis en kunde en leidde hij de jeugdwedstrijd soeverein.

Gradus blijft actief als clubscheidsrechter bij FC Klazienaveen. Ook is hij begeleider van startende en jonge scheidsrechters. En uiteraard actief lid van scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD).

Bert Deen 25 jaar.

Bert heeft een korte carrière gehad als scheidsrechter voor de KNVB, maar zijn grote verdiensten liggen toch vooral op het trainingsveld. Bert is nu alweer zo’n vijftien jaar de hoofdtrainer van COVS HZO Drenthe en zet zich zeer verdienstelijk in om de scheidsrechter conditioneel op het juiste niveau te krijgen en te houden. Als het werk het toelaat staat Bert elke dinsdagavond gemotiveerd op het trainingsveld om de aanwezige bezoekers met een pittige training te verrassen. Heel veel scheidsrechters hebben baat bij een goede conditie en kunnen daarom op Bert rekenen.

Daarnaast was Bert kantinebeheerder in ons clubgebouw en is Bert veelvuldig te zien op activiteiten georganiseerd door de KNVB en COVS HZO Drenthe. Ook bij de voetbalvereniging DZOH heeft Bert zijn sporen verdiend. Bert was hier jarenlang de scheidsrechter coördinator en zorgde ervoor dat veel wedstrijden voorzien werden van een verenigingsscheidsrechter. Zelfs een wedstrijdje fluiten, daar draait Bert zijn hand niet voor om.


Jan Hidding geniet van zijn rol als clubscheidsrechter 25 jaar.

Jan Hidding is een scheidsrechter en liefhebber in hart en nieren. De inwoner van Gees heeft wel affiniteit met leiding geven en mensen begeleiden. Een man die altijd benaderbaar is en uitleg wil geven over zijn beslissingen en argumenten.

Jan staat als verenigingsscheidsrechter bij vv Sweel altijd voor de voetballers klaar. Hoewel hij het zelf ook niet altijd eens is met de scheidsrechter, heeft Jan veel waardering voor de man in het zwart. Jan is zeker niet de man die alleen maar aan de zijlijn toekijkt. Hij trok de stoute schoenen aan en wilde weleens ervaren hoe het was om als leidsman te acteren. Het leek hem een uitdaging om 22 jongeren of volwassenen 90 minuten in toom te houden. En wat bleek: de rol paste hem als een jas. “Streng als het moest en meeveren als het kon…!”

Als clubarbiter fluit Jan jeugd- en seniorenwedstrijden.  De ene keer moet Jan heel gedecideerd zijn, terwijl je de andere keer de teugels kunt laten vieren. De sfeer in de wedstrijd en de acceptatie van spelers is bepalend. Consequent zijn is heel belangrijk. Fluit je vroeg in een wedstrijd voor een bepaalde overtreding, dan moet je die lijn wel doortrekken.”

Jan is een echte kartrekker en wil de scheidsrechters hobby graag van harte aanbevelen. Het spelletje blijft leuk om te doen, maar zeker om ook van dichtbij te bekijken. Jan kan genieten van het kijken naar een mooie actie of een onmogelijk doelpunt. Als scheidsrechter sta hij er bovenop, dat is smullen. En hij blijft er nog fit bij ook!

Hennie Heijne : 40 jaar lid.

Hennie heeft zijn sporen meer dan verdiend binnen de COVS. Hij heeft zich jaren ingezet als kantinebeheerder van de COVS HZO Drenthe en was ook regelmatig te vinden in het clubgebouw als “klussenman” om het clubgebouw te verfraaien. Tevens maakte Hennie jarenlang deel uit van de kantinecommissie en zorgde mede daardoor dat de activiteiten in en rond de kantine vlekkeloos verliepen.

Maar zijn grote passie was toch vooral “spelregelkennis”. In 1992 werd Hennie samen met zijn toenmalige teamleden, Tom Zijl, wijlen Bennie Arling en wijlen Willem Smit onder de bezielende leiding van nestor Nol Klomberg, Nederlands Kampioen Spelregels in en bij COVS Amsterdam. In de jaren erna werden er nog regelmatig ereprijzen behaald als team van COVS Zuidoost Drenthe bij Nederlandse en District Kampioenschappen.


Harrie Kuiper 40 jaar.

Harrie Kuipers heeft jaren op de landelijke lijst van de KNVB gestaan en Hoofdklasse zaterdag Veldvoetbal gefloten. Harrie heeft zich verdienstelijk gemaakt voor COVS HZO Drenthe door in de jaren negentig en tweeduizend de hoofdtrainer te zijn van de trainingsgroep van COVS HZO Drenthe.

Harrie is nu reserve-trainer mocht onverhoopt Bert Deen niet inzetbaar zijn. Daarnaast heeft Harrie zich al jarenlang belangeloos en met grote inzet verdienstelijk gemaakt voor allerlei nevenactiviteiten binnen onze vereniging, zoals het behouden van ons mooie clubgebouw. Op Harrie kon je altijd een beroep doen als er onderhoud nodig was.

Daarnaast was Harrie jarenlang coach en speler van het veld- en zaalvoetbalteam van COVS HZO Drenthe en heeft hij de successen zoals het behalen van het Nederlands en District Kampioenschappen van dichtbij meegemaakt. Tevens is Harrie een trouwe bezoeker door de jaren heen van diverse activiteiten georganiseerd door COVS HZO Drenthe.


Albert Frijlink: 50 jaar lid.

Albert Frijlink is niet voor niets in bezit van de onderscheiding “Scheidsrechter van Verdienste.” Uit handen van scheidsrechter begeleider Joop Brussen kreeg de 73-jarige Emmenaar in 2019 de oorkonde en bijbehorende waarderingsspeld uitgereikt. Ook de vv Emmen zette de jubilaris bij deze gelegenheid flink in de bloemetjes. Vandaag – 26 juni – doen we dat nog eens dunnetjes over…wat heet …Albert is 50 jaar lid van onze vereniging.

 Frijlink is al bijna 35 jaar actief als KNVB-scheidsrechter. Voor de voetbalbond was zijn imposante staat van dienst in 2019 alle reden om de eervolle onderscheiding Scheidsrechter van Verdienste toe te kennen. Een onderscheiding die recht doet aan alles wat Frijlink voor de voetbalsport, en in het bijzonder de arbitrage, heeft gedaan.

Ieder weekend

Albert Frijlink is een man waar nooit tevergeefs een beroep op wordt gedaan, die altijd de organisatie binnen en buiten de voetballijnen in de gaten heeft gehouden. Een carrière die overigens nog steeds niet ten einde is, want ieder weekend is hij nog met veel liefde op de velden als jeugdscheidsrechter actief.

Juiste momenten

Albert is een man die graag op een prettige en rustige wijze leidinggeeft, die tussen de spelers staat en op de juiste momenten doortastend boven de partijen kan staan. De rol van scheidsrechter was en is hem op het lijf geschreven. Hij werd gaandeweg steeds enthousiaster voor het prachtige vak.vv Sleen, Valther Boys en vv EmmenAls voetballer wist hij wat er leefde in de kleedkamer, wat er om ging in de harten van spelers en trainers. Als scheidsrechter heeft hij van die kennis optimaal gebruik gemaakt. Albert is vele jaren betrokken geweest bij voetbalverenigingen, onder meer bij vv Sleen en Valther Boys. De laatste jaren is hij vooral bij vv Emmen actief.

Naast zijn rol als scheidsrechter heeft hij ook het algemene belang van de arbitrage gediend. Dat deed Frijlink vanuit de COVS en in het bijzonder bij de scheidsrechtersvereniging Hondsrug en later bij de fusieclub HZOD. Door kennis te delen met collega’s, altijd in een positief coachende rol en door spelregelbijeenkomsten en gezellige contactavonden te bezoeken.


Willem Wiegers: 60 jaar lid.

Willem Wiegers is een man met een lange en indrukwekkende cv op het gebied van voetbal. Niet alleen als speler op de groene grasmat, maar ook als bestuurder van de KNVB, als trainer-coach van de diverse amateurverenigingen en selectie-elftallen van de KNVB.

Tot het najaar van 2018 was Wiegers voorzitter van v.v. Sleen. In 2007 werd de Schoonoorder gepolst of hij interesse had in de bestuur klus. ‘Toen mijn ‘oude liefde‘Sleen aan de deur klopte met het verzoek om voorzitter te worden, kon ik eigenlijk geen ‘nee‘zeggen.

Het verhaal over Willem Wiegers draait om passie, sportiviteit en clubliefde. Dat kreeg hij thuis met de paplepel ingegoten. Een groter voorbeeld dan zijn ouders kon Wiegers zich niet wensen. ‘Ze waren enorm betrokken bij het plaatselijk sportleven. Tot haar 80e jaar was mijn moeder Annie nog actief als koffiedame en waste ze de shirts van KSC en v.v. Schoonoord.’

Jarenlang voetbalde Willem samen met zijn broer Henk in de hoofdmacht van KSC en v.v. Schoonoord. Toen nog acterend in de top van het zondag- en zaterdagvoetbal. Willem kan zich de eeuwige strijd tussen KSC en v.v. Schoonoord nog heel goed herinneren. ‘Clubs uit hetzelfde dorp, die ooit op het hoogste platform van het amateurvoetbal actief waren.’ Hij kan de dillema’s nog op het netvlies staan. ‘Ik heb voor beide clubs gespeeld. Er was onderling veel rivaliteit. Sterker nog: mijn vader was bestuurslid van KSC en ik ging spelen voor Schoonoord. Dat was wat in die tijd. Die overstap had trouwens alles te maken met het feit dat ik graag ’s zondags wilde fluiten. De mogelijkheden en kansen op promotie als scheidsrechter waren daar groter. De arbitrage heeft me trouwens veel gebracht. Van 1975 tot 1982 ben ik actief geweest als assistent-scheidsrechter in het betaalde voetbal. Een onbetwist hoogtepunt’, blikt Willem terug.

Voor al zijn maatschappelijke verdiensten werd Wiegers in 2004 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bovendien drager van de gouden KNVB-speld. Een bekroning voor zijn inbreng als scheidsrechter, voetbalcoach en als kaderlid van vele bestuurscommissies.

Wij zijn trots om Willem de speld voor 60 jaar lidmaatschap van COVS te mogen uitreiken.

L. Kuipers – niet aanwezig 25 jaar.

Comments are closed.