Jonge scheidsrechter Kay Kruithof oogst lof voor heldhaftig optreden

Kay Kruithof (Bron: Emmer Courant – Jan Hooge)

Kay Kruithof kwam dit voetbalseizoen als scheidsrechter nauwelijks in actie, maar buiten de lijnen bleek de pas 17-jarige inwoner van Dalerpeel goud waard.

Eind januari stond Kruithof op het juiste moment op de juiste plaats. Samen met zijn vriend Roy Derks stapte hij een brandend huis aan de Coehoornstraat in Coevorden binnen. Dankzij moed, durf en lef werd erger voorkomen. Voor zijn kordate optreden oogstte de beloftevolle leidsman alom lof. De KNVB verraste hem met een mooie bos bloemen en lovende woorden waren er ook van de burgemeester. Kruithof ziet zichzelf niet als een held. ,,We hebben gedaan wat me moesten doen.”

Daadkrachtig optreden

Maandag 25 januari staat voorlopig in zijn herinnering gegrift. ,,Als scheidsrechter heb je heel weinig tijd om na te denken. Je moet in een split-second handelen en direct daadkrachtig optreden. Dat werd in deze situatie ook vereist en die competenties kwamen dus heel goed van pas. Toen we de brand ontdekten zijn we onmiddellijk de woning binnengestapt en hebben de bewoners geholpen om de brand op de zolderetage onder controle te krijgen.”

Een fractie later arriveerde de brandweer en Kay en Roy verleenden vervolgens direct eerste hulp aan de bewoner, die bij de bluswerkzaamheden flink wat rook had ingeademd. Ook het tweetal werd naderhand door ambulancepersoneel onderzocht en ter observatie meegenomen naar het ziekenhuis. Nog diezelfde avond keerden ze huiswaarts.

Past als een jas

Kay Kruithof is bezig aan zijn tweede seizoen als KNVB-scheidsrechter. Een rol de hem past als een jas. Hij speelt nog wel met zijn vrienden in het jeugdteam van NKVV/Protos JO19, maar het vizier is de komende jaren vooral gericht op de arbitrage. ,,Daar wil ik verder mee”, zegt hij vastberaden. ,,Leidinggeven, met mensen omgaan en het voortouw nemen. Het vormt een mooie drie-eenheid.”

Kay noemt de rol van scheidsrechter veelzijdig en leerzaam. “Je moet ten eerste het spelletje leuk vinden en genieten van de rol binnen het voetbalspel. Bovendien moet je als scheidsrechter in staat zijn de beslissingen op een goede wijze te verkopen. Je moet ook niet de baas willen spelen, maar zoveel mogelijk tussen de partijen staan. Je moet je als neutrale speler in de wedstrijd opstellen.”

Het kan nauwelijks toeval zijn dat Kruithof aan het  Deltion College in Zwolle bezig is met de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Kay wil na afronding van deze studie eerst ervaring opdoen als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en vervolgens doorstromen naar de Politieacademie. ,,In een uniform de straat op en stevig in de schoenen staan om een bijdrage te leveren aan veiligheid, leefbaarheid en gezondheid.”

(Bron: Emmer Courant – Jan Hooge)

Comments are closed.