Herman Harmers (58) : “Arbitrage heeft me veel moois gebracht”

Herman Harmers (58) uit Emmen ontvangt voor zijn vele verdiensten voor de voetbalarbitrage de zilveren KNVB-speld. De fysieke uitreiking kan vanwege de lockdown nog niet plaatsvinden, maar Harmers nam alvast wel de bos bloemen in ontvangst. (Foto: Stijn Steenhuis)

Emmen – Herman Harmers ontvangt voor zijn verdiensten voor de voetbalarbitrage de zilveren KNVB-speld. De 58-jarige Emmenaar werd hier deze week over geïnformeerd. De  overhandiging van de speld en oorkonde zal in verband met de lockdown op een later moment plaatsvinden.

‘Pietje precies’

Herman Harmers is al meer dan twintig jaar in diverse functies betrokken bij de voetbalarbitrage. Dat is echt zijn ding geworden. Een man die graag op een prettige wijze leidinggeeft, die tussen de partijen staat en op de juiste momenten doortastend boven de partijen kan staan. De rol van scheidsrechter was Harmers dan ook op het lijf geschreven. Dat geldt eveneens voor zijn huidige rol als scheidsrechtersbegeleider van de KNVB. Hij staat te boek als pietje precies, die graag alles tot in de puntjes organiseert.

Prachtig vak

De sportieve loopbaan startte hij als jeugdspeler bij de plaatselijke voetbaltrots vv Emmen. Gaandeweg werd Harmers steeds enthousiaster voor het prachtige vak van scheidsrechter. Dat leverde hem veel moois op. “Je doet ervaring op met verschillende groepen mensen. Daar kun je in de maatschappelijke en sportieve loopbaan veel profijt van hebben.”

Ook was hij jarenlang actief als scheidsrechterscoördinator bij het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi (PWZ) en als KNVB-begeleider in het zaalvoetbal. En bovendien nog ruim tien jaar in touw als clubscheidsrechter bij vv Emmen.

Doelgericht opleiden

Harmers noemt het belangrijk dat scheidsrechters meer gewaardeerd worden. Hij wil de inzet van scheidsrechters vergroten door meer doelgerichte opleidingen en maatwerk. “Alles valt of staat echter met een gedegen en positieve manier van begeleiden. Aan de basis beschikken we over een groot potentieel, maar het is de kunst om het talent aan te boren, te binden en verder te ontwikkelen. Mijn insteek is altijd geweest om de KNVB en de clubs te ondersteunen bij het werven, opleiden en coachen.”

Scheidsrechtersvereniging HZOD

Naast de rol van scheidsrechter en begeleider – zowel veld- als zaalvoetbal – heeft Herman Harmers ook steeds het algemene belang van de arbitrage gediend. Dat doet hij tot op de dag van vandaag vanuit zijn lidmaatschap van de scheidsrechtersvereniging HZOD. Harmers hecht veel waarde aan de rol van deze belangenorganisatie. Vooral door kennis te delen met collega’s – altijd in een positief coachende rol – en door spelregelbijeenkomsten en gezellige contactavonden te bezoeken.

De toekenning van de zilveren bondsspeld doet recht aan alles wat Harmers tot dusverre voor de voetbalarbitrage heeft gedaan. “Dat is een mooie erkenning.”

Comments are closed.