Arbiter Kevin Moed (25) laat progressie zien en stroomt door naar Ontwikkeltraject\

Kevin Moed maakt met ingang van dit seizoen deel uit van Ontwikkeltraject Scheidsrechter (OTS). Wedstrijden fluiten op een hoger niveau is voor de 25-jarige inwoner van Klazienaveen daarmee weer een stapje dichterbij gekomen. “Het OTS-programma geeft mij unieke kansen om mij als scheidsrechter verder te ontwikkelen. Dit doe ik samen met een ervaren coach, die goede handvatten geeft om mijzelf te ontwikkelen”, aldus de ambitievolle leidsman.  

In 2011 pakte Kevin de fluit ter hand en werd actief als verenigingsscheidsrechter bij de toenmalige voetbalclubs Klazienaveen en Zwartemeer. “Ik was toen 15 jaar oud. Ik heb het opgepakt omdat de clubs zaten te springen om scheidsrechters. Mijn vader floot daar al wedstrijden en ik wilde dat ook wel gaan proberen. Dit avontuur vond ik zo leerzaam en uitdagend dat ik eind 2012 de Basis Opleiding Scheidsrechter (BOS; nu SOIII/red) heb gevolgd en ben na diplomering gelijk doorgestroomd naar de KNVB”, aldus Moed, die inmiddels ook in bezit is van het SO-II-diploma.

Managen wedstrijd

Het plezier haalt Kevin vooral uit het managen van wedstrijd. “Het is mijn taak dat alles binnen de lijnen op een goede en sportieve manier verloopt. Het is niet alleen op een fluitje blazen. De rol is veelomvattend en leerzaam. Als arbiter moet je in de eerste plaats goed kijken en waarnemen en een goede positie kiezen. Je krijgt ook onherroepelijk te maken met spelers en coaches die zich ongevraagd met het spel bemoeien. Niet alleen fysiek, maar ook in mentaal opzicht moet je dus stevig in je schoenen staan. Wederzijdse acceptatie is heel cruciaal en ook hoe je als leidsman je beslissingen verkoopt.’ Kevin benadrukt dat een goede scheidsrechter over een goede persoonlijkheid moet beschikken. “Je moet nooit twijfelen aan je eigen kunnen, maar zelfverzekerdheid uitstralen. Ook vooral tussen de partijen staan, maar als het moet er ook boven kunnen staan. Dat is een mooi leerproces en iedere wedstrijd maak je weer stappen.”

Communiceren

Kevin hecht er dan ook veel waarde aan om op juiste wijze en met respect met spelers te communiceren en zijn emoties onder controle te houden. En niet te vergeten: geconcentreerd blijven tot het einde. Kenmerkend is zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Verder is ook zijn nuchterheid een belangrijk wapen. “Ik laat me binnen en buiten de lijnen niet gek maken. Altijd rustig blijven, goed analyseren en eerlijk zeggen hoe je erover denkt.” 

Ondoenlijk

Een ander belangrijk element is uiteraard de conditie. De leidsman uit Klazienaveen wil zijn beslissingen ten alle tijden kunnen verkopen. “Wanneer je er kort op zit zal dat makkelijker zijn dan wanneer je op grote afstand een beslissing neemt.” Het is volgens Kevin ondoenlijk om iedere beslissing aan spelers uit te leggen. “Daar maak je het jezelf tijdens de wedstrijd heel moeilijk mee, maar je moet wel inlevingsvermogen tonen. Je moet de emotie van de voetballers kunnen begrijpen, maar alles heeft uiteraard zijn grenzen.”

Van jeugd- naar seniorenwedstrijden

Vanaf 2012 tot 2016 floot Kevin jeugdwedstrijden voor de KNVB. “In 2016 heb ik de overstap naar de senioren gemaakt en ben toen ingedeeld in groep F (3e klassewedstrijden). Na één seizoen actief te zijn geweest in groep F ben ik gepromoveerd naar groep E (2e klasse). In deze groep ben ik nog steeds actief en nu dus toegelaten tot OTS.” 

Belangrijke bijdrage HZOD

Kevin Moed is goed te spreken over de intensieve begeleiding die de scheidsrechtersvereniging HZOD hem in de afgelopen jaren heeft geboden. “De HZOD heeft met veel succes het eigen ontwikkelprogramma opgezet waar jonge scheidsrechters onder begeleiding van een ervaren coach zich verder kunnen ontwikkelen. Ik heb hier zelf ook de vruchten van mogen plukken, want dankzij de begeleiding heb ik een goede en gedegen basis gelegd. Ik bezoek nu nog vrijwel wekelijks de trainingen van de HZOD om mijn conditie op peil te houden voor de wedstrijden en ter voorbereiding op de FIFA-testen.

Moed studeert International Hospitality Management aan de NHL Stenden in Emmen en werkt bij Van der Valk. “Naast het fluiten doe ik graag dingen samen met mijn vriendin Ashley de Haan. Ze is actief als assistent-scheidsrechter in de landelijke hoofdklasse en uiteraard wisselen we veel ervaringen uit.” 

Bij de foto: Kevin Moed (25) maakt dit seizoen deel uit van het Ontwikkeltraject Scheidsrechters(OTS) van de KNVB.

Comments are closed.