Theo Hein uit Erica: ‘Een scheidsrechter is ook maar een mens’

Erica – Theo Hein is 54 jaar en woonachtig op Erica. In het dagelijks leven is hij conciërge op het Emmer Esdal College. Lees meer over Theo in deze Sportief Persoonlijk.

Van welke vereniging ben jij voorzitter?
„COVS HZOD. Dat staat voor de Centrale Organisatie Van Scheidsrechters Hondsrug Zuid Oost Drenthe.”

Waarom juist voorzitter geworden?
„Ik ben op latere leeftijd gaan fluiten. Daarvoor heb ik altijd gevoetbald en ben dus later lid geworden van de scheidsrechtersvereniging Zuid Oost Drenthe. De vereniging zat in een neerwaartse spiraal door vergrijzing en terugloop van het aantal leden. In 2013 was er een fusie met scheidsrechtersvereniging de Hondsrug. Er is toen een compleet nieuw bestuur geformeerd met als doel de vereniging toekomstbestendig te maken binnen drie jaar. Binnen anderhalf jaar hadden wij met elkaar – bestuur, leden en vrijwilligers – de vereniging weer gezond en actief.”

Wat wil jij bereiken samen met de andere bestuursleden?
„Meer aandacht voor de scheidsrechter, want zonder arbiter geen voetbal. Wij willen opkomen voor de belangen van de scheidsrechter en willen werken aan een veilig sportklimaat voor iedereen. Dit doen wij met het voetbalconvenant in de gemeente Emmen. Jonge en beginnende scheidsrechters begeleiden wij graag zodat ze blijven fluiten en niet afhaken na een exces. Helaas is elk exces er nog één teveel. Wij willen graag iedereen op zijn of haar niveau laten fluiten via ons eigen ontwikkelingstraject. Kennis delen door themabijeenkomsten in ons eigen clubhuis De Meerfluit en de conditie op peil houden door de wekelijkse training op dinsdagavond.”

Wat zijn jouw specifieke taken in het bestuur?
„Ik ben voorzitter. Aanspreekpunt binnen de vereniging en contactpersoon voor donateurverenigingen en externe contacten zoals zusterverenigingen, gemeenten, het Drents Verbond, opleidingen en cursussen en die verzorgen en helpen waar nodig.”

Hoe vaak per week ben je op de club te vinden?
„Meestal een tot twee keer per week. In het voetbalseizoen van september tot en met mei is dit vaker. Wij regelen veel via de app en per mail. Korte lijntjes en je bespaart veel reistijd.”

Wat kenmerkt de scheidsrechtersvereniging?
„Een warme sociale vereniging voor iedereen van jong tot oud. Gezelligheid hoort er ook bij door onze maandelijkse kaartavonden, uitstapjes naar voetbalwedstrijden en feestavonden. Een plaats waar scheidsrechters hun ervaringen van het afgelopen weekend vooraf aan de training met elkaar kunnen delen. Een plek waar iedereen zich thuis voelt.”

Wat is jouw historie bij de vereniging?
„In 2010 lid geworden en in 2013 bestuurslid geworden van de scheidsrechtersvereniging Zuid Oost Drenthe.”

In hoeverre staat de scheidsrechtersvereniging er goed op?
„Uitstekend zelfs. Sportief gaat het goed. Wij zien dat onze leden zich positief ontwikkelen in het leiden van de wedstrijden. Afgelopen seizoen zijn er achttien scheidsrechters gepromoveerd op het veld of in de zaal. Financieel zijn wij weer gezond. Verenigingen weten ons te vinden voor toernooien zoals het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, Midden-Drenthe Cup, Beltona Cup, schoolvoetbaltoernooien en vriendschappelijke wedstrijden van bijvoorbeeld FC Emmen. Wij zijn niet alleen intern bezig, maar ook extern.”

Wie is jouw voorbeeld in de sport voetbal?
„Alle clubscheidsrechters die elke week klaar staan om binnen hun eigen vereniging wedstrijden te leiden. Zij worden vaak vergeten. Zonder hen is er geen voetbal mogelijk.”

Gloriemoment als scheidsrechter?
„Als na afloop van de wedstrijd iedereen tevreden van het veld stapt.”

Dieptepunt?
„Excessen op het veld en in de zaal. Dit moet een halt worden toegeroepen. Handen af van de scheidsrechter. Elk weekend gebeuren er dingen die niet door de beugel kunnen. Totaal onacceptabel.”

Wat wil je verder nog bereiken met de scheidsrechtersvereniging?
„Wij willen graag onze kennis en ervaringen delen met anderen. Mensen enthousiast maken voor het vak scheidsrechter. Je leert er zoveel van. Managen van een wedstrijd, omgaan met weerstand, mentaal sterker worden en je komt in beweging. Clubscheidsrechters worden steeds belangrijker omdat het aandeel KNVB-scheidsrechters snel achteruit gaat door de vergrijzing. Het ledenaantal en het aantal donateurverenigingen mag wel groeien.”

Als ik alleen de baas van mijn vereniging zou zijn, dan:
„Stop ik per direct. Een vereniging ben je samen.”

Een relatie?
„Al 33 jaar met Marion en wij hebben twee kinderen.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„In mijn vrije tijd en wanneer ik niet met de scheidsrechters bezig ben, mag ik graag op mijn racefiets een rondje maken door het Bargerveen en omgeving. Ook kijk ik graag voetbal bij FC Emmen en op tv. In de tuin ben ik ook vaak te vinden.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Profvoetballer, maar helaas had ik onvoldoende talent.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Elke dag is een hoogtepunt. Pluk de dag.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„De maatschappij verandert en dat zie je terug op de velden. Beslissingen door de scheidsrechter worden maar moeilijk geaccepteerd. Iedereen heeft een mening en denkt te moeten reageren. Direct bij of tijdens de wedstrijd of later via verslagen en social media. Het zou een stuk leuker worden als je iemand in zijn of haar waarde laat. Een scheidsrechter is ook maar een mens. Wij scheidsrechters maken ook fouten en voetballers schieten de bal ook over voor een leeg doel. Respecteer elkaar en dan wordt deze mooie sport een stuk leuker.”

Meedoen

Ook meedoen? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.

Comments are closed.