Nieuwsbrief September 2019

Beste leden, donateurs, donateur verenigingen en sportvrienden, Er is de afgelopen maanden veel gebeurd. Wij hebben afscheid moeten nemen van Richard Kuipers, ons trouwe trainingsmaatje die altijd een partijtje wilde spelen na afloop van de training. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Aan het einde van het seizoen zijn er maar liefst 18 leden gepromoveerd binnen onze vereniging. Zowel op lager niveau en op hoger niveau.
Dit jaar is voor het eerst de Midden-Drenthe Cup gespeeld. Een toernooi voor alle verenigingen uit Midden-Drenthe.
De aanstellingen zijn verzorgd door de HZOD. Volgend jaar wordt de 2e editie gespeeld.
De dames van Heerenveen hebben een tweetal internationale wedstrijden gespeeld in Emmen. Met inzet van arbitrale trio’s via de HZOD is dit goed verlopen.
Douwe Pals heeft met zijn assistenten Kevin Moed en Pascal Sanders de eerste oefenwedstrijd van FC Emmen mogen fluiten die het opnamen tegen het Drents Verbond.
De zomertrainingen zijn goed bezocht. De FIFA test is een aantal keren geoefend. Een aantal leden hebben de test gelopen en hebben deze behaald. In overleg met de trainers zal worden getracht 1 keer per maand deze test te gaan doen op de training. Het bestuur heeft fiat gegeven voor aanschaf van een geluidsinstallatie die wij hiervoor kunnen gebruiken.

Wij mochten 3 spelregelavonden verzorgen in ons werkgebied. In de gemeente Coevorden vv Raptim, gemeente Emmen clubhuis de Meerfluit en in de gemeente Midden-Drenthe vv Beilen/Fit Boys. Alle avonden werden goed bezocht en Anton Panneman heeft de nieuwe spelregels behandeld. De avonden zijn goed ontvangen door de deelnemers. Deze opzet is laagdrempelig en we gaan dit zeker herhalen.

Wij hebben 3 nieuwe voetbalverenigingen mogen begroeten in het voetbalconvenant Emmen. Het vrouwenvoetbal, de Dames combinatie BDE, (DZOH, vv Bargeres en SC Erica), Weiteveense Boys en SC Erica. De eerste activiteit in kader van het voetbalconvenant is een ladies night voor het vrouwenvoetbal op 26 september a.s.

De eerste kaartavond van dit seizoen zit er alweer op. Een mooie opkomst. Elke maand wordt er gekaart, klaverjassen en jokeren. Iedereen is welkom. Voor de datums zie verder op in de nieuwsbrief.

Aan het einde van het seizoen zijn wij benaderd door de krant NRC over excessen in het amateurvoetbal. Er zijn hierover 3 artikelen geschreven. Ons lid Martin Arends en voorzitter Theo Hein hebben uitgebreid gesproken met de journalisten. Via de website-links kunt u alles nog eens nalezen. Elk exces is 1 teveel.
Met een aantal mensen is er een plan van aanpak hiervoor geschreven. De scheidsrechter begeleiders van de provincie Drenthe staan hierachter met daarbij de scheidsrechters coördinatoren van de provincie Drenthe, Groningen en Friesland.
De noordelijke COVS verenigingen zijn hier ook over geïnformeerd. In oktober zal dit hoog op de agenda staan. Er is een overleg geweest met onze nieuwe landelijke voorzitter Ron Sotthewes en Johan Suurd, afgevaardigde COVS noord over het plan. Het plan van aanpak is dat regel 12 duidelijk wordt omschreven en bij excessen de scheidsrechter definitief staakt.
Onze brief heeft inmiddels voldoende stof doen opwaaien. Het kan niet zijn dat na een exces wij de stofjas uitkloppen en gewoon verder gaan. Als belangenorganisatie voor onze scheidsrechters moet er in onze ogen iets gebeuren.

Ons clubhuis is rondom het WK PARA-cycling het hart geweest voor het keuren van de deelnemers aan dit evenement. Door de soepele opstelling van iedereen is dit goed verlopen. Onze penningmeester is er blij mee. Iedereen bedankt voor haar en zijn medewerking.

Docent Edgar Voortman van de HZOD heeft een avond verzorgd in Beilen voor het spelregelbewijs. Een goede avond alleen de opkomst kon beter. Binnenkort verzorgen wij twee avonden in Oosterhesselen bij vv VIOS.

De Beltona Cup gaat ook binnenkort van start. De aanstellingen zijn gereed. Mocht je verhinderd zijn geef het dan zo spoedig mogelijk door aan Herman Harmers zodat er een vervanger aan gesteld kan worden. Belangrijke info staat op onze website.

In de wijk Bargeres in Emmen wordt het jaarlijks schoolvoetbaltoernooi gehouden. Leden van onze vereniging maken het weer mogelijk dat de arbitrage in goede handen is.

In oktober is de week van de scheidsrechter. Op een nog nader te bepalen datum mogen wij een scheidsrechter uit het betaalde voetbal ontvangen. Het beloofd een leuke avond te worden voor leden, donateurs, clubscheidsrechters en andere belangstellenden. De avond zal in Emmen worden gehouden in het clubhuis “De Meerfluit”. Meer info volgt zo spoedig mogelijk.

In oktober wordt er de jaarlijkse pupillencursus voor leerlingen van het dr Nassau College en CSG Beilen verzorgd. Goed om te zien dat leerlingen in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar in aanraking komen met arbitrage en gaan fluiten bij hun eigen club.

Op 20 oktober vooraf aan de wedstrijd van FC Emmen tegen Fortuna Sittard wordt er gevoetbald door de G-Teams. De wedstrijden zullen worden geleid door Gina Smid en Harry.

Er zijn nog steeds veel verenigingen die moeite hebben de wedstrijden te bezetten met goed opgeleide scheidrechters. Vv Dalen en vv Raptim hebben een actie gestart om mensen te werven voor een KNVB-vereniging scheidsrechter cursus. Er zijn al een aantal aanmeldingen. Heeft u vereniging ook mensen die interesse hebben voor deze cursus dan kunt u zich inschrijven via de volgende site:
https://knvb-digitaal.sportlink.com/activitydetails.jsp?activityid=13587097 of meld je aan bij onze secretaris per e-mail robert.bruining@hotmail.com. Het moet toch mogelijk zijn om een cursus te laten plaatsvinden in Dalen/Coevorden of in Emmen.

Het lijkt nog ver weg, maar eind december begint het grootste zaalvoetbaltoernooi PWZ in Nederland weer in 20 sporthallen.
De aanstellingscommissie Rennie Moes, Herman Harmers en Edgar Voortman zijn druk bezig. Er staan inmiddels al ruim vijftig scheidsrechters op papier. De komende maanden zal alles worden uitgewerkt.

Gelukkig hebben wij op dit moment weinig mensen met blessures. Joop Brussen is op de weg terug van een heupblessure en Ab Jagersma heeft een probleempje met zijn voet. Jens Rutgers heeft een enkel blessure opgelopen bij de training. Wij wensen allen een spoedig herstel.

Er is genoeg reuring en nog veel werk te verzetten. Met medewerking van iedereen lukt het nog steeds. Het bestuur heeft de wens om het aantal bestuursleden verder uit te breiden. Dit is nodig om de continuïteit te waarborgen naar de toekomst.

De eerste bekerwedstrijden zitten erop. De competitie begint. Iedereen veel succes en bovenal plezier gewenst met onze mooi hobby, arbitrage.
Met sportieve groeten, Bestuur HZO Drenthe Theo Hein

Beheer van de kantine;
Het afgelopen jaar is het weer gelukt om met alle kantinebeheerders alle activiteiten en bijeenkomsten te bezetten met mensen.
Gelukkig waren er een aantal mensen die regelmatig konden invallen omdat een aantal kantinebeheerders niet konden i.v.m. werkzaamheden over ver. Het zou geweldig zijn als wij een aantal nieuwe kantinebeheerders zouden kunnen begroeten in het team. Je draait om de 6 a 8 weken een weekdienst.
Meestal zijn er 1 a 2 activiteiten/ bijeenkomsten die je dan draait. Het is leuk, je ontmoet mensen, je hoort en ziet nog eens iets en je helpt er onze vereniging ontzettend mee. Ook partners zijn van harte welkom. Meld je aan bij het bestuur of bij Rennie Moes.
In overleg wordt er met je wensen zoveel mogelijk rekening gehouden.

Rabobank Clubkas Campagne
Ook dit jaar doet onze vereniging weer mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Een mooi initiatief van de bank om de clubkas van de HZOD te vullen. Vorig jaar hebben wij bijna Eur. 400,00 mogen ontvangen. Leden van de Rabobank Emmen-Coevorden mogen een stem uitbrengen op onze vereniging.
Leden van de Rabobank ontvangen binnenkort een stemcode. Stem op de COVS HZO Drenthe een kleine moeite en u helpt onze vereniging financieel om ons in te kunnen zetten voor arbitrage. Heb je een stemcode ontvangen en het lukt het niet om te stemmen neem dan contact op met onze penningmeester Richard Vos of iemand anders van het bestuur.

Training met Dick Lukkien
Voor de zesde keer in successie verzorgde de hoofdtrainer van FC Emmen deze week een training voor de voetbalscheidsrechters van Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD).
De scheidsrechters verzamelden zich op de velden van vv Emmen voor een pittige training onder leiding van hoofdtrainer Dick Lukkien en assistent-trainer Casper Goedkoop. Er werd gestart met een warming up. Verschillende trainingsvormen kwamen vervolgens aan de orde, afwisselend met en zonder de bal. Lukkien liet de scheidsrechters flink in het zweet werken. De training werd afgesloten met een onderlinge wedstrijd, waarbij Lukkien en Goedkoop als keeper optraden.

Data Kaartavonden
vrijdag 11 oktober COVS Kaarten
vrijdag 08 november COVS Kaarten
vrijdag 13 december COVS Kaarten
vrijdag 17 januari COVS Kaarten
vrijdag 14 februari COVS Kaarten
vrijdag 13 maart COVS Kaarten
vrijdag 10 april COVS Kaarten
vrijdag 08 mei COVS Kaarten

Spelregelavonden groot succes!
Coevorden, Emmen, Beilen – Ook dit jaar was het weer raak! Anton Panneman kwam zijn kennis van de voetbalspelregels weer overbrengen op de massa’s toegestroomde scheidsrechters.
En ook dit jaar was het weer een daverend succes. De combinatie van plezier en leren leidde er weer toe dat de deelnemers weer met een gerust hart de velden op kunnen met de meest recente spelregelwijzigingen in het hoofd, hart, of waar een scheidsrechter deze dan ook bewaart.
COVS HZOD wil Anton daarom hartelijk danken voor deze succesvolle avonden.

Afsluitende woorden van Anton: De KNVB heeft bijzonder veel kennis en kunde in huis. De voetbalbond deelt dit graag en veel is online te vinden. Ook op gebied van (club-)arbitrage is dit zo. Neem eens een kijkje op https://www.knvb.nl/assist-scheidsrechters.
Het bezetten van de wedstrijden is ieder weekend bij veel verenigingen weer een uitdaging. Het coördineren van de afdeling scheidsrechterzaken binnen de vereniging is niet altijd makkelijk. De KNVB biedt de mogelijkheid tot opleiding waar precies deze rol centraal in staat: https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/opleidingen/scheidsrechtersco%C3%B6rdinator
En dan als laatste een linkje met promotiemateriaal, om direct aandacht te vragen voor de rol van de scheidsrechter. Lijstje erom en op diverse plekken op het sportpark terug laten komen, zou mijn advies zijn… https://www.knvb.nl/downloads/bestand/17503/knvb-scheidsrechter-fluiten-is-leuk-a4- 3

Ik dank nogmaals voor de prettige setting waarin we de spelregels hebben kunnen bespreken. Met dank aan de gastvrijheid van COVS HZOD en vriendelijke groet namens mijzelf. Wellicht snel tot ziens op of rond de sportvelden!
Maak er samen een prachtig seizoen van!

Comments are closed.