Kennissessie voetbalarbitrage Ladies Night in Nieuw-Schoonebeek

Emmen / regio – Meer meisjes en vrouwen in de voetbalarbitrage. Dat was de hoofdmoot tijdens de Ladies Night, die afgelopen maandagavond in de kantine van v.v. Schoonebeek werd georganiseerd. Meer dan 30 belangstellenden waren aanwezig en kregen een mooie en interessante inkijk in het vak van scheidsrechter en in de complexe spelregelmaterie.

De bijeenkomst werd georganiseerd onder auspiciën van de KNVB en scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD). De kennissessie maakte onderdeel uit van het vorig jaar afgesloten voetbalconvenant tussen clubs in de gemeente Emmen en HZOD.

Het meisjes- en vrouwenvoetbal zit al jaren in de lift, maar de belangstelling voor arbitragefuncties blijft achter. Voor de initiatiefnemers een reden om meisjes en vrouwen te interesseren voor het vervullen van arbitragefuncties. Het is voor voetbalclubs lang niet altijd makkelijk voldoende mensen te vinden die graag als scheidsrechter willen functioneren Meisjes en vrouwen zijn dan ook meer dan welkom om op de velden leiding te geven.

KNVB-docent Sven Keller maakte tijdens de bijeenkomst flinke promotie voor het vak van scheidsrechter. Hij gaf op enthousiaste wijze uitleg over de  spelregels. Vervolgens moesten de deelnemers aan de hand van beeldfragmenten een keuze maken of een overtreding rijp was voor geel of juist voor rood. Veelal zaten de deelnemers wel redelijk op één lijn, maar er waren ook wel discussiemomenten. Waar ligt de grens tussen onbesuisd (gele kaart) en buitensporige overtreding (rode kaart)? Het leverde een boeiende discussie op, maar ook werd duidelijk dat er meer begrip moet komen voor de rol van arbiter en de acceptatie van de beslissingen.

De organisatoren blikken terug op een zeer geslaagde avond, waarbij deelnemers op een interactieve en informele wijze kennis hebben gemaakt met spelregels en de bijbehorende uitleg. De KNVB en HZOD bedanken Herman Wesseling (scheidsrechtercoördinator vv Schoonebeek) en Edgar Voortman (HZOD) voor de goede facilitering van deze leerzame bijeenkomst.

Comments are closed.