Meike Steffens (18)

‘Uitwisseling levert flink wat ervaring op’

Zeven voetbalclubs in de gemeente Emmen hebben, zoals eerder gemeld, afspraken gemaakt over het werven en opleiden van nieuwe scheidsrechters. De clubs hopen jongeren en andere geïnteresseerden te stimuleren om scheidsrechter te worden. In het convenant staan afspraken op het gebied van gedrag en respect richting scheidsrechters, maar bijvoorbeeld ook over samen trainingen en cursussen organiseren.

Een belangrijk onderdeel van het convenant is de scheidsrechterspool. Scheidsrechters fluiten niet alleen voor hun eigen vereniging, maar zullen ook steeds vaker bij een andere club op het veld staan. Clubs helpen zo elkaar en scheidsrechters krijgen meer weerstand en ervaring.

De 18-jarige Meike Steffens uit Nieuw-Schoonebeek floot onlangs de streekderby FC Klazienaveen JO 15-1 – SC Erica JO 15-1. Meike kijkt met een goed gevoel terug op het duel. Voor de fanatieke arbiter werd het een onvergetelijke ervaring om bij een buurvereniging te fluiten. ‘Ik ben gevraagd of ik een wedstrijd in Klazienaveen zou willen fluiten. Dit was een wedstrijd in de eerste klasse van de jeugdcompetitie, iets wat ik anders niet zo snel zou kunnen doen. De ervaring die ik hierdoor zou opdoen, zou super zijn in mijn leerproces.’

‘Die ervaring heb ik tijdens de wedstrijd dan ook echt gekregen. Ik vond het zelf heel erg leuk om te doen. Je kent helemaal niemand van beide teams en je kunt dus heel onbevangen een wedstijd leiden. Je bent op dat moment echt een onafhankelijke scheidsrechter. Bij v.v. Schoonebeek kent iedereen elkaar en in Klazienaveen kende ik niemand.’

‘Ik zou het mijn collega-arbiters dan ook zeker aanbevelen om eens bij andere verenigingen te gaan fluiten. Niet alleen omdat je zoveel meer ervaring op kunt doen, maar ook omdat je je kwaliteiten kunt laten zien bij andere clubs. Iets wat ik wel heb geleerd is om mijn mannetje te staan, zodat ik bij andere wedstrijden niet zo snel over me heen laat lopen. Wat ik bij de uitwisseling geleerd heb, komt mij bij de komende wedstrijden zeker goed van pas. Dit smaakt echt naar meer!’


Arbiter Meike Steffens (18) uit Nieuw-Schoonebeek in actie tijdens streekderby FC Klazienaveen JO 15-1 – SC Erica JO 15-1

Comments are closed.