Fair Play prijs 2018 voor VKW

Emmen/ regio – Voetbalvereniging VKW uit Westerbork is gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie van scheidsrechtersvereniging HZOD tot sportiefste ploeg van de regio Hondsrug en Zuidoost-Drenthe gekroond.
Lisanne Heling van VKW mocht de prijs uit handen van voorzitter Theo Hein ontvangen.

Zondag 3e klasser Sleen, werd in het Fair Play-klassement tweede en Drenthina verdienstelijk derde.

Respect

Met het jaarlijks uitreiken van de Fair Play prijs wil HZOD volgens voorzitter Theo Hein het belang van sportiviteit & respect benadrukken. Jaarlijks wordt de prijs in de zeven regio’s van het district Noord van de COVS uitgereikt. Alle gele en rode kaarten en overige strafzaken worden in de beoordeling meegenomen. ‘Uiteraard begrijpen wij dat een club in eerste instantie streeft naar een kampioenstitel, maar dat kan natuurlijk niet zonder sportiviteit. Daar blijven we dan ook op hameren’, aldus Hein.

Terug- en vooruitblik

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het clubhuis “De Meerfluit” blikte de HZOD-voorzitter in vogelvlucht terug op de successen van het afgelopen jaar.

Op initiatief van de HZOD hebben op 4 september zeven clubs uit de gemeente Emmen hun handtekening gezet onder het voetbalconvenant. Hierin zijn onder meer afspraken vastgelegd over samenwerking, arbitrage, respect en discriminatie. Het convenant moet in de gemeente Emmen leiden tot een veiliger en plezieriger sportklimaat.

Verder heeft de scheidsrechtersvereniging zich het afgelopen jaar aangesloten bij het Drents Verbond. Een samenwerking tussen de kersverse eredivisionist FC Emmen en amateurvoetbalverenigingen in Drenthe. De rol van HZOD binnen de Drents Verbond zal zich vooral concentreren op de ontwikkeling van clubarbitrage.

In het afgelopen jaar werden er bij verschillende verenigingen weer pupillen- en verenigingsscheidsrechterscursussen verzorgd. ‘Dat blijft cruciaal, want ieder weekend hebben clubs veel moeite om alle wedstrijden met een gekwalificeerde scheidsrechter te bezetten.’ Dankzij de goede samenwerking met de KNVB werd er in Klazienaveen een verenigingsscheidsrechterscursus georganiseerd en een SO3 cursus afgerond in Emmen.

Speciale aandacht blijft er voor de jeugd. In samenwerking met Fit Boys en het CSG Beilen werd er in Beilen voor de scholieren van de RSG een pupillencursus op touw gezet. Een schooldag geheel in het teken van de voetbalarbitrage.

Ook het ontwikkelingsproject van de HZOD heeft wederom zijn waarde bewezen: alle deelnemers van het traject zijn afgelopen seizoen gepromoveerd naar een hogere klasse.

In het kader van bijscholing staan er in 2019 weer diverse themabijeenkomsten op het programma. Hierbij is speciale aandacht voor het verbreden van de spelregelkennis, presentatietechniek en de rapportage.

Bezorgdheid

Theo Hein sprak opnieuw zijn bezorgdheid uit over de acceptatie van spelers, coaches, supporters over beslissingen die door de arbitrage worden genomen. Afgelopen jaar zijn er ook door onze leden wedstrijden gestaakt. Respect naar elkaar is soms ver te zoeken. De KNVB heeft onlangs plannen gepresenteerd over de aanpak van het geweld op de velden. Wij vinden dat de KNVB harder moet optreden tegen deze praktijken. Ook zou de KNVB bij onder meer tuchtzaken meer achter de scheidsrechters kunnen gaan staan, zodat zij ook het gevoel hebben dat ze gesteund worden.

AED

Scheidsrechter Edwin Assen uit Weiteveen onthulde tijdens de nieuwjaarsreceptie een AED. Het was een emotioneel moment. Op zondag 27 mei werd Assen tijdens de wedstrijd Sweel-WKE’16 getroffen door een hartstilstand. Hij overleefde, doordat een AED op het sportpark ’t Alterbarg in Zweeloo aanwezig was. Daarmee werd nogmaals onderstreept hoe belangrijk het apparaat is, maar ook dat er vrijwilligers direct paraat zijn om het apparaat vakkundig te bedienen. Hein noemde een van de goede voornemens voor 2019: ga een AED-cursus volgen.

Huldiging

Voetbalscheidsrechter Geert Nijboer kreeg voor zijn 40-jarig lidmaatschap van de COVS de zilveren scheidsrechter speld uitgereikt. Nijboer is elk weekend nog actief in de zaterdag 3e klasse.

Bijschrift foto: Uit handen van Theo Hein van scheidsrechtersvereniging HZOD ontvangt Lisanne Heling van VKW de Fair Play-bokaal 2018. De zondag 1e klasser uit Westerbork verzamelde afgelopen jaar het minst aantal gele en rode kaarten. Links bestuurslid Michel van Everdingen van de vv Sleen die de 2e plek voor zich opeiste. Gerrit Kloosterman van de vv Drenthina ontving de 3e prijs.

Lisanne Heling, overladen met cadeau’s
Nijboer ontving het 40 jaar lid speld van de COVS
Edwin Assen onthulde de AED die in het clubhuis komt te hangen.

Comments are closed.