Zeven clubs in Emmen trekken ‘een blik’ scheidsrechters open
Emmer voetbalclubs maken een pooltje voor scheidsrechters. Bron: Jaap van Brummelen
Emmen en omstreken wapent zich tegen de afkalving van het KNVB-scheidsrechtersbestand. Zeven clubs trekken een blik club-arbiters open.
Daar wordt een pooltje van gevormd. Hoe dat in de praktijk werkt? Stel, FC Klazienaveen 3 speelt thuis en heeft een arbiter nodig. Een club-arbiter van vv Bargeres leidt de wedstrijd. Zeven clubs hebben een convenant getekend dat onder meer voorziet in uitwisseling van clubscheidsrechters: SVBO, Drenthina, vv Schoonebeek, DZOH, Klazienaveen, vv Bargeres en SWB (jeugd van vv Schoonebeek en Weiteveense Boys).
Het initiatief komt van scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD). De gemeente Emmen ondersteunt de samenwerking door bij te dragen in de kosten.
,,De opzet met die pool is uniek in Nederland. De eerste scheidsrechters hebben zich al aangemeld. Hoe meer, hoe beter. Het zit nog in een opzetfase”, zegt voorzitter Theo Hein van de scheidsrechtersvereniging HZOD.
Zorgen over aantal arbiters
Hij hoopt dat nog meer clubs uit de gemeente Emmen aanhaken bij het convenant. Het tanende aantal KNVB scheidsrechters baart hem zorgen.
,,Exacte cijfers heb ik niet, maar als je ziet voor welke wedstrijden de KNVB geen scheidsrechters meer kan aanstellen… Ik ben bang dat over een paar jaar voor wedstrijden in de standaard vijfde klasse geen KNVB-scheidsrechter meer komt opdraven. Om een veilig sportklimaat op de velden te houden, hebben we dringend meer scheidsrechters nodig. Dit convenant met de zeven clubs en de gemeente Emmen draagt daartoe bij.”
De deelnemende clubs bundelen hun krachten. Ze organiseren samen cursussen voor nieuwe arbiters. Eens per twee maanden wordt een centrale training georganiseerd voor alle scheidsrechters die lid zijn van de deelnemende clubs. Uitgangspunt is dat de clubs zelf de arbiters van een scheidsrechterstenue voorzien.
‘Een scheidsrechter in tenue straalt meer gezag uit’
,Een scheidsrechter in tenue straalt meer gezag uit dan in trainingspak.” In het verdrag zijn verder afspraken gemaakt over spelers die zover buiten hun boekje zijn gegaan dat ze zijn geroyeerd. Die worden geweigerd als ze bij een andere deelnemende club proberen een voet tussen de deur te krijgen.
Scholieren worden pupillenscheids
Dat dit plan uit de koker van HZOD komt, is geen toeval. De scheidsrechtersvereniging probeert via verenigingen en scholen mensen enthousiast te maken voor voetbalarbitrage. Ook buiten de gemeente Emmen leidt HZOD scheidsrechters op. Zo kregen onlangs bij Raptim in Coevorden zes clubscheidsrechters hun certificaat plus scheidsrechterstenue uitgereikt.
En binnenkort worden door HZOD bij de Christelijk Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Beilen leerlingen tussen 12 en 14 jaar onder schooltijd opgeleid tot pupillenscheidsrechter.